هدف برنامه باروری سالم، افزایش نرخ باروری کلی مبتنی بر سلامت است

1397/2/25 سه‌شنبه

مقوله جمعیت یکی از مهمترین موضوعاتی است که طی سالهای اخیر به ضرورت تغییر رویکرد آن پرداخته شده است. چالش کاهش روز افزون نرخ باروری کلی طی سالهای 1362 تا 1390 و پس از آن منجر به صدور سیاستهای کلی نظام درخصوص افزایش جمعیت در سال 1393 توسط رهبر معظم انقلاب شد و به کلیه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد تا بر اساس 14 بند این سیاست، دستگاههای مرتبط با مقوله جمعیت، برنامه ریزی و اقدامات مؤثر بعمل آورند.

دکتر ناهید یزدی، مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت ، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین ، مطلب فوق را در نشست کمیته فنی در حضور رئیس دانشگاه و معاون بهداشتی عنوان کرد و افزود: هدف برنامه باروری سالم، افزایش نرخ باروری کلی مبتنی بر سلامت با کاهش بار بیماری های ناشی از حاملگی های پُرخطر و ناخواسته است.

چالش ها و عوامل تاثیر گذار در کاهش سریع نرخ باروری

دکتر یزدی در ادامه، ضمن تعریف نرخ باروری کلی(تعداد فرزندان متوسط هر زن در طول دوره باروری) اعلام کرد که چالش ها و عوامل تاثیر گذار که موجب کاهش سریع نرخ باروری  از 6.8 در سال 62 به 1.8 در سال  90 شده است عبارت بوده اند از: اخذ فتوی و نظر موافق برخی از علماي مذهبي بر جواز کنترل و کاهش جمعیت، دخالت دولت و تصویب قوانین مشوق کاهش جمعیت و جریمه فرزند چهارم و بیشتر، توسعه شهرنشيني، افزايش سن ازدواج، توسعه اشتغال زنان، افزایش تعداد جمعيت با تحصيلات عالي، کاهش صله ارحام(کاهش روابط، حمایتها و روابط بین نسلی خانوادگی ) و مشکلات معیشت.

وی عنوان کرد که نرخ باروری کلی در سال95 در مناطق روستایی استان 2.12 و در کل استان 1.67 است و شهرستان آبیک، کمترین این رقم (1.37) را به خود اختصاص داده است و تاکستان بالاترین آن را ( 2.17) را دارد. این مقام مسؤول تصریح کرد: در حال حاضر علل کاهش نرخ باروری کلی عبارتند از: افزایش میانگین سن ازدواج، کاهش تعداد ازدواج در چند سال اخیر، روند رو به افزایش طلاق، افزایش فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول و فرزندان بعدی، تمایل به تك فرزندی، تزلزل بنیان و پایداری خانواده ها(طلاق عاطفی)، آسیب های اجتماعی (از جمله اعتیاد، طلاق، سقط)، ناباروری و مرگ زودرس.

دکتر یزدی ، تاکید کرد که با توجه به اینکه هدف سیاست های جمعیتی، افزایش جمعیت پویا و بالنده است؛ پس بنابر این وظیفه ما تلاش برای  ارتقاء آگاهی جامعه، به منظور افزایش جمعیت در خانواده هایی است که از هر نظر واجد شرایط فرزندآوری است.

نشست کمیته فنی ، در تاریخ 20اردیبهشت ماه 97 ، با حضورمنوچهر مهرام، رئیس دانشگاه ، دکترحمیدرضا نجاری،معاون بهداشتی دانشگاه،کلیه‌مدیران‌شبکه های بهداشت و درمان، روسای مرکز بهداشت شهرستانها و کارشناسان مسئول واحدهای ستادی مرکز بهداشت استان در سالن مرکز بهداشت استان برگزار شد.