برای اولین بار در جهان نتایج یک بررسی توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی قزوین نشان داد که انگلهایی مانند ژیاردیادوادنالیس با شیوع بالایی در میان دانشآموزان آسیایی وجود دارد.
دکتر میلاد بدری، دکترای تخصصی انگلشناسی پزشکی و مجری اصلی این پژوهش در اینباره گفت: عفونتهای تک یاختهای رودهای در میان کودکان مدارس آسیایی شیوع قابل توجهی دارد و یک مشکل جدّی بهداشتی است. درک و پرداختن به این موضوع برای بهداشت عمومی منطقه بسیار حائز اهمیت است. تحقیقاتی که تا دسامبر 2023 میلادی انجام شده نشان میدهد که این عفونتها به دلیل شرایط بهداشتی نامناسب و کیفیت پایین آب، بهویژه در کشورهایی مانند لبنان و تاجیکستان بسیار شایع است.
وی که در روز 19 اسفند 1403 با روابط عمومی دانشگاه در این باره صحبت کرد، ادامه داد: از اینرو مطالعه نظاممند و فراتحلیل حاضر با هدف بررسی شیوع انگلهای تک یاختهای رودهای در میان کودکان سن مدرسه در قاره آسیا انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد در این مناطق، انگلهایی مانند ژیاردیا دوادنالیس شیوع بالایی دارند و دلیل آن شرایط نامناسب بهداشتی و کیفیت پایین آب است.
این پژوهشگر گفت: باتوجه به یافتهها، اقدامهای فوری برای مقابله با این عفونتها و بهبود سلامت کلی با توجه به عوامل آب، هوا، اجتماعی اقتصادی همچنین اقدام برای بهبود زیرساختهای بهداشتی در مدارس برای اطمینان از دسترسی به آب سالم و سرویسهای بهداشتی مناسب ضروری است.
بهعلاوه آموزش بهداشت فردی، برنامههای آموزشی برای کودکان، معلمان و والدین در مورد اصول بهداشت فردی و روشهای جلوگیری از عفونتهای رودهای، و افزایش آگاهی عمومی، راهاندازی کمپینهای آگاهیبخشی عمومی برای اطلاعرسانی در مورد خطرات و روشهای پیشگیری از عفونتهای رودهای تک یاختهای بسیار مفید خواهد بود. وی با ضروری خواندن برنامههای غربالگری و درمان شامل اجرای برنامههای غربالگری منظم در مدارس برای شناسایی و درمان بهموقع عفونتهای تک یاختهای رودهای گفت: تقویت همکاریهای بینالمللی، تشویق به همکاری بین کشورهای آسیایی و سازمانهای بهداشتی بینالمللی برای تبادل تجربیات و منابع در مبارزه با این عفونتها لازم است.
عضو هیأت علمی دانشگاه پیشنهاد کرد که دستاورد نتایج این تحقیق در اختیار پژوهشگران حوزه بهداشت سلامت قرار گیرد تا با دید بهتری نسبت به اجرای برنامههای پیشگیری از شیوع این عفونت تک یاختهای رودهای اقدام کنند.
تاکنون مطالعه نظاممند و فراتحلیل دقیقی، بیشترین گونه عفونت تک یاختهای رودهای در بچههای سن مدرسه آسیا را به وضوح مشخص نکرده است، لذا نتایج حاصل از مطالعه حاضر برای اولین بار در جهان این موارد را بهطور جامع مورد بررسی قرار داده است، لذا آگاهی جامعه، مسئولین بهداشتی و محققین در زمینه بیماریهای عفونی و انگلی نسبت به خطر ابتلا به این عفونتهای رودهای مهم بسیار حائز اهمیت میباشد.
گفتنی است؛ مقاله این طرح پژوهشی با عنوان اصلی Prevalence of intestinal protozoan parasites among Asian schoolchildren: a systematic review and meta-analysis در تاریخ 9 جولای 2024 میلادی در مجله معتبر Infection به چاپ رسید. علاقهمندان میتوانند برای مطالعه مقاله به پیوند زیر مراجعه کنند:
https://link.springer.com/article/10.1007/s15010-024-02339-1
