بانوان، حدود نيمی از جمعيت هر جامعه را تشکيل میدهند. آنان، نه تنها مسؤول سلامت خود هستند، بلکه بيشترين مراقبتها را نیز برای بهداشت خانواده انجام می دهند؛ در نتیجه سلامت بانوان، به ويژه مادران، از مفاهيم زيربنايي در توسعه است.
ابن مطلب را کارشناس واحد بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین عنوان کرد و گفت: وضعيت سلامت بانوان، تأثير بهسزايي بر سلامت فرزندان، خانواده و جامعه پيرامون آنان دارد و چنانچه اين موضوع ناديده گرفته شود، سلامتي خانواده و جامعه نيز دچار آسيب خواهد شد.
سمانه کریمیانها، با اشاره به اینکه امروزه یکی از عوامل نگرانکننده در سلامت بانوان، سرطان سینه است، افزود: سرطان سینه، شایعترین سرطان در بانوان است که در آن، سلولهای بدخیم در بافت سینه ایجاد میشود، و این بیماری در صدر سرطانهای بانوان قرار دارد و چه بسا بُروز آن در حال افزایش است.
معاینات دورهای و انجام ماموگرافی برای بانوان پُرخطر
این کارشناس گفت: بهترین راه کاهش خطر سرطان سینه، رعایت شیوه زندگی سالم و انجام مراقبتهای معمول، نظیر: معاینات دورهای و انجام ماموگرافی(در صورت نیاز، بهویژه برای افراد پُرخطر) است. وی افزود که سن بالا، سابقه خانوادگی و جهشهای ژنی، سن قاعدگی کمتر از 12 سال، سن یائسگی بالای 55 سال، وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر، قوميت يا نژاد و سابقه، از عوامل خطر غيرقابل اصلاح در سرطان سینه هستند.
کارشناس واحد بیماری غیرواگیر مرکز بهداشت شهرستان قزوین، عوامل خطر قابل اصلاح را شامل: نمایه توده بدنی بالای 30، مصرف الکل، سن بالای مادر در زمان اولین زایمان، مواجهه با اشعه برای درمان سرطان در گذشته، قرصهای ضدبارداری خوراکی، هورمون درمانی جایگزین پس از یائسگی و مصرف بالای چربیهای اشباع شده دانست.
به گفته کریمیانها، مهمترین علایم ضایعات خوشخیم و بدخیم سینه، توده پستانی یا زیربغلی؛ تغییر در شکل(عدم قرینگی) یا قوام(سفتی) سینه است. وی ادامه داد: همچنین تغییرات پوستی سینه، شامل هر یک از مواردی، مانند: پوست پرتغالی، اریتم یا قرمزی پوست، زخم پوست، پوسته پوسته شدن و اگزمای پوست، تغییرات نوک پستان(فرورفتگی یا خراشیدگی) از علائم است.