ارتباط مؤثر، زیربنای اصلی خانوادهسالم و موفق است. وقتی اعضای خانواده از الگوهای ارتباطی مؤثر استفاده میکنند، در واقع، نیت واضحی از محتوا و انتقال هر پیامی دارند، نیازهای روانی یکدیگر را ارضا میکنند و ارتباطات اجتماعی خود را تداوم میبخشند.
این مطالب را مهسا امامیه، مسؤول سلامت روان و اجتماعی مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین عنوان کرد و گفت: یادگیری مهارتهای ارتباطی، باعث کاهش علائم روانشناختی و کاهش بحث و درگیری بین زوجین میشود و خطر پیشروی در مشکلات خانواده را کمتر میکند. وی افزود که ارتباط مؤثر، ارتباطی است که در آن با استفاده از ابزار و روش مناسب، به هدفی که در نظر دارند بتوانند برسد.
لزوم توجه به موانع ارتباط
این کارشناس بهداشتی بیان کرد: در بسیاری موارد، با وجودی که ما برای برقراری ارتباط مؤثر و انتقال پیامتلاش میکنیم، در نهایت به علت موانعی که در ارتباط وجود داشته، نتیجه نمیگیریم. وی اضافه کرد که اگر از ابتدا حواسمان باشد که چه چیزهایی ممکن است مانع ارتباط اثربخش شوند، میتوانیم محتوای پیام، روش ارتباط و شیوه ارسال پیام را بهگونهای تغییر دهیم که این موانع، اثر کمتری رُخ دهد.
اماميه در ادامه به اضطراب تنهايي اشاره کرد گفت: زمانی که فرد در موقعیتی قرار میگیرد که در نهایت باید تنها بماند، علائم این اختلال را بُروز میدهد. مانند: نگرانی وسواسی در مورد تنها بودن، ترس از آنچه ممکن است در هنگام تنهایی اتفاق بیفتد و میل شدید به فرار در زمانی که تنها است.
کمک راهبردها و مهارت ها در مدیریت ارتباط
مسؤول سلامت روان و اجتماعی حوزه سلامت شهرستان قزوین گفت: شناسایی علائم و نشانهها، به کارگیری راهبردهای مقابلهای مناسب و داشتن مهارت برقراري ارتباط مؤثر از مواردی است که در مدیریت برقراري ارتباط مؤثر، میتواند بسیار کمک کننده باشد.
امامیه بیان کرد که خيلي از خودشكوفايیها زماني اتفاق میافتد كه فرد در تنهايی خودش است و برای خودش برنامهريزی میكند و برای رهايی از اضطراب تنهايی میتواند نقاط امنی را برای خود تعريف کند و زمانی كه احساس تنهايی میكند در اين نقاط امن زندگی خود قرار میگیرد تا بتواند اضطراب تنهايی را كاهش دهد و همچنين جستجو در مورد معناي زندگی خود میتواند در كم كردن اين اضطراب تأثيرگزار باشد.