مصرف ماده مخدر گل (مشتق گیاهی کانابیس یا شاهدانه) به ویژه در میان نوجوانان و جوانان افزایش یافته و این موضوع زنگ خطری برای سلامت روان و جسم افراد جامعه به ویژه نسل جوان است. پیشگیری از اعتیاد و شناخت عوارض ماده مخدر گل؛ می تواند گامی مهم در ارتقای سلامت روان جامعه باشد.
مسؤول سلامت روان و اجتماعی مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین ضمن بیان این مطلب گفت: باورهای نادرست درباره بیضرر بودن این ماده، به علت منشأ گیاهی آن، موجب شده بسیاری از افراد بدون آگاهی از عوارض جدی و بلندمدت آن، به مصرف آن روی آورند. وی افزود: مصرف گل با وجود اثرات اولیه آرام بخش یا سرخوشی، در بلندمدت با عوارض قابل توجهی همراه است که از جمله آن میتوان به اختلال در حافظه کوتاهمدت، کاهش تمرکز، اضطراب، افسردگی، بُروز توهم و هذیان، کاهش انگیزه، اختلال در عملکرد تحصیلی و شغلی، و در مواردی بُروز بیماری های روان پریشی اشاره کرد.
مهسا امامیه با اشاره به اینکه این ماده تأثیر مستقیمی بر ساختار و عملکرد مغز، به ویژه در سنین نوجوانی و جوانی دارد و می تواند روند رشد طبیعی مغز را مختل کند؛ افزود: پیشگیری از اعتیاد به این ماده، مستلزم اقدام های هماهنگ بین بخشی، آموزش مهارت های زندگی، تقویت بنیان خانواده و ارتقای آگاهی عمومی از طریق رسانه ها، مدارس، دانشگاه ها و مراکز فرهنگی است.
مسئول سلامت روان و اجتماعی مرکز بهداشت شهید بلندیان با بیان اینکه دانشگاه های علوم پزشکی و مراکز بهداشتی بر نقش پیشگیری در سلامت روان، تاکید دارند؛ اهمیت آموزش همگانی، شناسایی عوامل خطر و ایجاد بسترهای حمایتی برای جوانان را ضروری دانست. وی افزود: افزایش تاب آوری روانی، آموزش شیوه های مقابله با استرس و فشارهای اجتماعی، و تقویت ارتباط سالم بین والدین و فرزندان، می تواند نقش مهمی در کاهش گرایش به مصرف مواد مخدر از جمله گل داشته باشد.