معرفی واحد
آشنایی با واحد
برنامه ها و فعالیت های واحد
شرح وظایف واحد
تماس با واحد
شماره تماس واحد : 02835245164
ایمیل واحد : thc.health.taghzieh@qums.ac.ir
معرفی واحد
مسئول واحد:
نام و نام خانوادگی : حسنا رحمانی
تحصیلات : کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
سمت : کارشناس مسئول تغذیه
معرفی واحد تغذیه
تامین مقدار کافی ویتامین ها و مواد معدنی نقش مهمی در تامین سلامت انسان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها دارد و می تواند سبب بروز تحولات مثبتی در فرآیند های بیوشیمیایی و متابولیکی بدن گردد. در این راستا "واحد تغذیه " به عنوان یکی از واحد های ستادی شبکه بهداشت و درمان تاکستان ضمن حرکت در چارچوب قوانین و اهداف تعریف شده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سیاست های برنامه های توسعه، اهداف زیر را، دنبال می نماید:
1-برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر از طریق آموزش تغذیه و آهن یاری (همکاری با اداره آموزش و پرورش)
2- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید در سطح جامعه (همکاری با اداره آموزش و پرورش)
3-برنامه مشارکتی حمایتی بهبود وضع تغذیه کودکان زیر 6 سال (همکاری با کمیته امداد امام خمینی)
4- برنامه تامین یک وعده غذای گرم در مهدروستاها (همکاری با سازمان بهزیستی)
5- آموزش کارکنان
6- ارتقاء سطح فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
7- مشاوره تغذیه
8- کم وزنی کودکان در طرح شاخص های احصاء عدالت در سلامت
در جهت دستیابی به اهداف تعیین شده، واحد تغذیه عهده دار جمع آوری، کنترل و جمع بندی آمار های تغذیه ای و تهیه شاخص های تغذیه ای در دوره های تعیین شده از اطلاعات عملکرد تغذیه ای مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان (15 مرکز بهداشتی درمانی و 59 خانه بهداشت) و ارسال آن به مراتب بالاتر می باشد. همچنین این واحد دارای یک مرکز مشاوره تغذیه می باشد که دو روز در هفته( روزهای شنبه و سه شنبه، واقع در انتقال خون) فعال است.
آشنایی با واحد
تعریف واحد
واحد تغذیه مرکز بهداشت تاکستان زیر نظر واحد تغذیه مرکز استان ودفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ودرمان در راستای ارتقاءسطح سلامت وتغذیه جامعه در قالب برنامه های برنامه پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید، مشاوره تغذیه درخصوص گروههای هدف (کودکان ،مادران باردار،بیماران دیابتی ،سالمندان و.....) ، برنامه پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی ها ،برنامه پیشگیری و کنترل سوء تغذیه کودکان، برنامه ارتقاء فرهنگ و سطح سواد تغذیه جامعه با حمایت و مشارکت بین بخشی فعالیت می نماید.
تامین مقدار کافی ویتامین ها و مواد معدنی نقش مهمی در تامین سلامت انسان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها دارد و می تواند سبب بروز تحولات مثبتی در فرآیند های بیوشیمیایی و متابولیکی بدن گردد. در این راستا "واحد تغذیه " به عنوان یکی از واحد های ستادی شبکه بهداشت و درمان تاکستان ضمن حرکت در چارچوب قوانین و اهداف تعریف شده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سیاست های برنامه های توسعه، اهداف زیر را، دنبال می نماید:
1-برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر از طریق آموزش تغذیه و آهن یاری (همکاری با اداره آموزش و پرورش)
2- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید در سطح جامعه (همکاری با اداره آموزش و پرورش)
3-برنامه مشارکتی حمایتی بهبود وضع تغذیه کودکان زیر 6 سال (همکاری با کمیته امداد امام خمینی)
4- برنامه تامین یک وعده غذای گرم در مهدروستاها (همکاری با سازمان بهزیستی)
5- آموزش کارکنان
6- ارتقاء سطح فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
7- مشاوره تغذیه
8- کم وزنی کودکان در طرح شاخص های احصاء عدالت در سلامت
در جهت دستیابی به اهداف تعیین شده، واحد تغذیه عهده دار جمع آوری، کنترل و جمع بندی آمار های تغذیه ای و تهیه شاخص های تغذیه ای در دوره های تعیین شده از اطلاعات عملکرد تغذیه ای مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان (15 مرکز بهداشتی درمانی و 59 خانه بهداشت) و ارسال آن به مراتب بالاتر می باشد. همچنین این واحد دارای یک مرکز مشاوره تغذیه می باشد که دو روز در هفته( روزهای شنبه و سه شنبه، واقع در انتقال خون) فعال است.
برنامه ها و فعالیت های واحد تغذیه
برنامه پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید
هدف :
1- پایش نمک یددار در سطح مصرف (خانوارهای تحت پوشش به صورت سالانه با کمک کیت یدسنج )
2- پایش ید ادرار دانش آموزان جت بررسی میزان ید مصرف جامعه
3- شناسایی و ارجاع و پیگیری موارد مشکل دار مشاهده شده در طی برنامه پایش ید ادرار تا رفع مشکل
4- مشاوره و آموزش خانواده ها و دانش آموزان ومراکز عرضه و فروش در خصوص مصرف و نگهداری نمک یددار
برنامه ارتقاء فرهنگ و سطح سواد تغذیه جامعه با حمایت و مشارکت بین بخشی
هدف:
1- اجرای برنامه های آموزش وحمایت تغذیه ای باهمکاری بخش های دولتی (فرمانداری ، بهزیستی کمیته امداد جهاد کشاورزی ، بازرگانی ، نهضت سواد آموزی ، آموزش و پرورش ، شیلات و.. )
2- برگزاری نمایشگاههای غذا و تغذیه در مناسبتهای مختلف
3- تدوین و چاپ متون آموزشی در زمینه تغذیه
4- آموزش دانش آموزان با تاکید بر مصرف شیر مدرسه وبهبود میان وعده مدرسه
برنامه پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی ها
هدف:
1- آموزش کارکنان،مادران داوطلبین و.. در خصوص کمبود ریز مغذی ها ، اهمیت ، راههای مقابله با کمبود
2- تجویز مکملهای خوراکی در مادران باردار و کودکان
3-اجرای برنامه آهن یاری در مدارس راهنمایی ودبیرستانهای دخترانه
برنامه پیشگیری و کنترل سوء تغذیه کودکان
هدف:
1- آموزش پزشکان و کارکنان بهداشتی سطوح مختلف در زمینه اهمیت و چگونگی تغذیه کودک و پایش رشد
2- شناسایی کودکان دچار سوء تغذیه ، ارجاع ، پیگیری مشاوره تغذیه ومعرفی جهت دریافت سبد غذایی در صورت لزوم
3- تهیه و چاپ متون آموزشی مناسب در زمینه تغذیه و رشد کودک جهت آموزش کارکنان ، داوطلبین ، خانواده ها ، جامعه
4- اجرای طرحهای حمایتی و مشارکتی در جهت کاهش سوءتغذیه کودکان
5- برپایی آشپزخانه محلی و احداث باغچه خانگی در روستاهای تحت پوشش طرح حمایتی -مشارکتی
- مشاوره تغذیه درخصوص گروههای هدف (کودکان ،مادران باردار،بیماران دیابتی ،سالمندان و.....)
شرح وظایف واحد
1- اجرای برنامه حمایتی –مشارکتی کودکان زیر 6 سال
2- اجرای طرح ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر از طریق تغذیه سالم وآهن یاری
3- اجرای طرح یک وعده غذای گرم در روستا مهدها
4- مشاوره تغذیه بیماران وگروههای هدف
5- مطالعه وجمع آوری اطلاعات در مورد وضع تغذیه در گروههای مختلف شهرستان و بررسی کیفی وکمی آمارهای استخراج شده
6- اجرا و نظارت بر برنامه های اموزشی در سطوح عمومی واختصاصی و زیر مجموعه های شبکه بهداشت