هفته جهانی شیرمادر 16-10
مرداد ماه
تغذیه با شیر مادر :
شناخت بیشتر مزایای بی شمار تغذیه با شیر مادر واز طرف دیگر گسترش مشکلات سوء
تغذیه مانند اضافه وزن و چاقی و پیامدهای آن شامل بیماری های قلبی و عروقی فشارخون
بالا که امروزه جهان و کشور ما با آن روبروست موجب شده تا شیرمادر به خاطر مزایای
چشمگیر آن به عنوان یک عامل کلیدی در رفع مشکلات نوپدید و به عنوان زیر بنای سلامت
زنان و کودکان و اساس توسعه و آینده بهتر
کشورها و همچنین عامل مهم کاهش مرگ ومیر کودکان مورد توجه قرار گیرد.
طبق آمارهای جهانی 155 میلیون کودک
زیر 5 سال کوتاه قد ،52 میلیون لاغر و 41 میلیون دارای اضافه وزن هستند. برآورد
شده است که تغذیه با شیر مادر،خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را بیشتراز 10 درصد
در مقایسه با مصرف شیرخشک کاهش می دهد ، از طرف دیگر در کشورهای فقیر و کم درآمد
خطر مرگ در سال اول زندگی برای شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در مقایسه
با کودکانی که هرگز تغذیه نشده اند 21درصد کاهش پیدا می کند. در سراسر جهان حدود
60 میلیون نفر جمعیت آواره و پناهنده وجود دارد که بسیاری از آن ها کودکان خردسال
هستند که در معرض سوء تغذیه قرار دارند که می توانند از شیر مادر بهره ببرند .
اگر چه نرخ شروع تغذیه با شیر مادر در جهان و کشور ما بالاست اما متاسفانه 45
درصد آنان تغذیه با شیر مادر را تا پایان 2 سالگی ادامه می دهند این شاخص در
کشورهای مختلف متفاوت است . درحالیکه هرچه دوره شیردهی طولانی تر باشد اثرات آن ازجمله در تقویت سیستم ایمنی کودک در مقابل
بیماریهای تنفسی، گوارشی و عفونی و رشد و تکامل کودک بیشتر می گردد .
در کشور ما به دلیل اهمیت شیر مادر در دین مبین اسلام و توصیه های دینی، این برنامه باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد و
مادران دارای کودک شیر خوار در دوران
شیردهی مورد حمایت بیشتری قرار گبرند . در همین راستا ، علاوه برسایر فعالیت ها و اقدامات حمایتی ، هرساله 16-10
مرداد ماه به عنوان هفته جهانی شیرمادر نامگذاری شده است تا تغذیه با شیر مادر
مورد تاکید و حمایت بیشتری قرار گیرد ،
شعار این هفته نیز در سال جاری " حمایت همه جانبه
ترویج تغذیه با شیر مادر برای همه " نامگذاری شده است
.
در حال حاضر برای حمایت از شیردهی
زنان به ویژه رنان شاغل با موانع زیادی مواجه هستیم ،این موانع شامل کمبودها در خدمات بهداشتی ، سیستمهای
حمایتی جامعه ، خانواده ، محیط کار و سیاست های اشتغال هستند، علاوه براین تبلیغات
شرکت های تولید کننده شیرخشک نیز وضعیت را بدتر می کند .
رفع موانع وبهبود شاخص های تغذیه با شیر مادر از جمله تغذیه انحصاری با شیر
مادر تا 6 ماه و همچنین تداوم شیردهی تا پایان 2 سالگی کودک نیازمند تلاش های تیمی
است، تعهد سطوح بالای قانون گذاران ، همکاری تمامی مسئولین و مقامات محلی و ذی
نفعان در بخش های مختلف، مراکز درمانی و کادر درمان به ویژه متخصصین محترم زنان
،کودکان و نوزادان، مراقبت های بهداشتی،جامعه و محل کار و رسانه های جمعی لازم است
تا بتوانیم زنجیره گرم حمایت از مادران شیرده را ایجاد کنیم.
فراهم نمودن تسهیلات رفاهی لازم برای شیردهی مادران در اماکن عمومی و محیط های
کاری ازطریق راه اندازی اتاق مادر و کودک و مهدهای کودک و همچنین استقرار جامعه
دوستدار شیرمادر و ایجاد شهرهای سالم و دوستدار کودک این حمایت را تقویت می کند .
همه ما باهم باید از تغذیه با شیر مادر به عنوان عامل امنیت غذایی و کاهش فقر
دفاع کنیم و زیر بنایی برای آینده ای سالم و پایدار فراهم کنیم.
فاطمه بابایی
کارشناس مسئول سلامت کودکان و
نوزادان
معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی
قزوین